Ana içeriğe atla

KÜÇÜK BİR ADIM BÜYÜK BİR FAYDA: PLASTİK KAPAK TOPLAMA KAMPANYASI


 Gün içerisinde hepimiz işyerlerinde, okullarda, evlerde hatta sokaklarda bile pet şişeden su içiyoruz. Günlük hayatımızda çoğumuz süt, zeytinyağı, deterjan gibi plastik malzemeler kullanıyoruz. Hepimizin elinde aslında onlarca plastik kapak bulunmakta. Peki bu plastik kapakları hiç düşünmeden atmak yerine biriktirerek çevremizdekilere yarar sağlamaya ne dersiniz?

Yapılacak tek şey günlük kullanılan ve işi bitmiş plastik kapakları biriktirmek. Hiç kimse bir plastik kapağı, belirli bir kutuya atmak için fazla efor sarf etmez. Küçük çocuklar bile “kapak toplama” kampanyalarını kendi kafalarının içinde bir oyuna dönüştürüp tekerlekli sandalye bağışlama kampanyalarına destek olmakta. Sizce de uygulaması bu kadar basit bir değişikliği hepimiz hayatlarımızda uygulayamaz mıyız?

Toplanılan plastik kapakları teslim etmek için pek çok yer bulunmaktadır. Toplanılan kapaklar geri dönüştürülerek bir gelir elde edilir. Bu gelir ile ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalyeler teslim edilir. Toplanılan kapak sayısına göre manuel veya elektrikli tekerlekli sandalye, ihtiyacı olan bireylere hediye edilmektedir.

 

 [1]

Az iş ile ihtiyaç sahiplerine büyük bir katkıda bulunmak gerçekten çok hoş bir duygu. Toplanan kapak sayısını artırmak adına öğrenciler arasında bir yarış başlatılabilir. Bu sayede öğrenciler güzel bir ödülün hayalini kurarak büyük bir tutku ile bu sosyal sorumluluk projesine büyük bir katkıda bulunurlar.

 [2]

İhtiyaç sahiplerine az da olsa yardımda bulunmak adına arkadaşım Gökçen GÖZÜTOK ve bendeniz -Suzan R. HOFSTEDE- sınıfımızda bir “Kapak Toplama Yarışması” düzenlemeye karar verdik. Sınıfta toplanan kapak sayısını artırmak ve motivasyonu korumak için sınıfa bir plastik kapak kutusu koyarak sosyal görevimizi sınıfça yerine getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca çevremizi güzelleştiren her şeyin başında sanat olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle sınıfımızda en çok kapak getiren kişiye arkadaşımız Gökçen GÖZÜTOK, o kişinin portresini çizip kendisine hediye edecek. İyi bir motivasyon ve hayatımızda değiştireceğimiz küçük bir değişiklik ile çok büyük bir sosyal sorumluluk projesini başarı ile tamamlamış olacağız.

Sonuç olarak, hayatımızda yapacağımız küçük bir değişim, toplum için büyük bir değişim olacak. Her bir kapak ile binlerce insana umut kaynağı oluyorsunuz… Gün içerisinde bizim ihtiyacımız olmayan onlarca kapak elde ediyoruz. Bizim ihtiyacımız olmayan kapaklara çevremizde başka insanların ihtiyacı olduğundan topluma büyük bir katkı sağlamış oluyoruz. Herkesi küçük bir fark ile büyük bir değişim yaratmaya davet ediyoruz…

 [3]


Suzan R. HOFSTEDE

25 Eylül 2021

 

KAYNAKÇA

1.      https://www.tofd.org.tr/plastik-kapak-projemiz (Erişim tarihi: 25.09.2021)

2.      https://www.tofd.org.tr/sultan-su-ankara-bayileri-plastik-kapak-toplama-merkezleri (Erişim tarihi: 25.09.2021)

1.      25.09.2021)

[1]

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.sondakika.com%2Fhaber%2Fhaber-babasinin-hayrina-1-5-ton-plastik-kapak-topladi-4999875%2F&psig=AOvVaw3rO3eyTEJSToTjAj5FKk6b&ust=1636635756165000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCLCOkfrvjfQCFQAAAAAdAAAAABAD (Erişim tarihi: 10.11.2021)

[2]

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fodatv4.com%2Frekor-kiran-mavi-kapak-toplama-kampanyasi-huzunlu-bitti-0301131200.html&psig=AOvVaw0HRk2YlntPjESDyxB4B04N&ust=1636635988528000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCIDFhqnujfQCFQAAAAAdAAAAABAD (Erişim tarihi: 10.11.2021)

[3]

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fehurdaci%2Fstatus%2F496558791333138432&psig=AOvVaw33Vb2ULPtIkPV4XIh0Nya1&ust=1636635893255000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKD-08HvjfQCFQAAAAAdAAAAABAD (Erişim tarihi: 10.11.2021)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...