Ana içeriğe atla

ÜÇÜNCÜ TED OKULLARI ARASI ÖĞRENCİ PANELİ AÇILIŞ VE KAPANIŞ KONUŞMASI

 


 

Değerli TED Ailesi Yöneticileri, Değerli Öğretmenlerim ve Sevgili Arkadaşlar,

Ben TED Ankara Koleji TED Münazara Kulübü başkanı, Suzan HOFSTEDE. TED Ankara Koleji Vakfı Lisesi Münazara Topluluğu olarak “90. Yıl Kutlamaları” kapsamında bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz TED okulları arası öğrenci paneline hepiniz hoş geldiniz.

Pandeminin getirdiği alışkanlıklar sonucunda bu sene de etkinliğimizi çevrimiçi düzenlemiş bulunuyoruz. Pandemi koşullarından ötürü sizlerle aynı çatı altında toplanamasak da düşüncelerimizin ve fikirlerimizin aynı platformda toplanıyor olması bizleri çok sevindiriyor. Hepimizin münazaraları ve küresel konular hakkında tartışmalar yapmayı sevmesi, birbirimize aslında ne kadar yakın olduğumuzu göstermektedir. Münazarayı, tartışmayı ve bu genç yaştan itibaren hem küresel hem de yöresel sorunları sorgulamayı heyecanla bekleyen bu kadar çok arkadaşımızı aramızda görmekten dolayı çok mutluyuz.

Düşünme ve sorgulama çağında olduğumuzdan çevremizdeki konulara duyarlı olmamız ve onları eleştirel bir bakış açısıyla incelememiz bizleri bu hayatta hep ileri taşıyacak bir unsurdur. Günümüzde eğitimin önemi giderek artmakta ve eğitim kalitesini artırmak amacıyla farklı öğretim teknikleri geliştirilmektedir. Bu noktada, sürdürülebilir kalkınmanın eğitime büyük bir katkısı olduğu görülmektedir.

Bugün, “Küresel Düşün Yerel Hareket Et” sözünden hareketle “Sürdürülebilir Kalkınmada Eğitimin Önemini” tartışacağız. “Ülke ve bölge koşullarının; deneyim, kültür ve yaşam alışkanlıklarıyla bağlantılı olacak bir eğitim modelinin, sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün ne olduğunu” konuşacağız.

Sürdürülebilir kalkınma, gelecekte kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağına zarar vermeden günümüz kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına hazırlanan bir modeldir. Bu model içerisindeki eğitim ise sürdürülebilir bir gelecek için bireylerin tüketim alışkanlıklarını, tutum ve davranışlarını şekillendirerek ileri görüşlü ve sistemli düşünme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir.

Kaliteli bir eğitimin kültürel ve bölgesel farklılıklar doğrultusunda nasıl uygulanması gerektiğini tartışarak, küresel bir sorun olan bu konuyu yöresel örneklerle temellendirerek, sürdürülebilir kalkınma ve eğitim hakkındaki görüşlerimizi sunacağız. Tartışmalarımızın ve fikir alışverişlerimizin sonucunda, her bölgemizin farklı kültürel, coğrafik ve sosyal yapısı olduğundan hepimizin eğitim hakkında yepyeni bakış açıları kazanacağına ve fikirler üreteceğine inanıyoruz.

Panelistler, bulundukları bölgenin kültürel, ekonomik, toplumsal koşulları ve olanakları bağlamında, bu soruya getirdikleri çözüm önerileri ve sundukları eğitim modelleri ile etkinliğimize katkı sağlayacaklar. 

 

Panelimizin temel amacı;

-          İçinde bulunduğumuz yaşam koşulları ve eğitim olanaklarımız ile ilgili söz sahibi olabilmek,

-          Bu doğrultuda yerel ve evrensel değerlerle ilgili bir farkındalık geliştirebilmek,

-          Ve bu eğitim modellerinin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü tartışmaktır.

Hedefimiz, farklı perspektifler geliştirmenin yanı sıra, topluluk önünde konuşma ve tartışma becerilerimizi geliştirmektir. Bu platform ile farklı TED okullarından gelen arkadaşlarımız ile belirli kurallar çerçevesinde hazırlanılmış bu ortamda tartışma kültürünü öğrenmeyi ve edindiğimiz bilgiler doğrultusunda yaşamlarımızı biçimlendirmeyi amaçlıyoruz.

Sayın katılımcılarımız, panelin işleyişi ve kurallarıyla ilgili bilgilendirme yapmadan önce okul müdürümüz, TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lise Müdürü’ne sözü devretmek isterim.

(…)

Okul müdürümüze teşekkür ederiz.

Konuşmasını yapması için sözü TED Ankara Vakfı Özel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı’na bırakıyorum.

(…)

Zümre başkanımıza teşekkür ederiz.

İŞLEYİŞ VE KURALLAR

Sizlere panelimizin işleyişinden ve kurallarından bahsetmek isterim.

Zoom dijital platformu üzerinden gerçekleştirdiğimiz bu paneli, Moderatör olarak TED Ankara Koleji’nden bir arkadaşımız yönetecektir.

Her TED okulundan en fazla iki öğrencinin katılımıyla, okullar alfabetik sıraya göre konu hakkındaki görüşlerini sunacaklardır.

Her okulun toplamda on dakikası bulunmaktadır. Panelistler, sunum programlarına göre bu süreyi dilediği gibi kullanabilir.

Ayrıca bu etkinliğimizde öğrencilerin gelişimini sağlamak amacıyla öğrenci merkezli planladığımızı hatırlatmak isteriz. Bu nedenle rehber öğretmenlerimizin platformumuza dinleyici olarak katılabildiklerini ancak konuşmalara katkıda bulunamayacaklarını bildirmek isteriz.

Sonuç olarak, küresel sorunlara yöresel çözümler getirerek hem yepyeni bakış açıları ile tanışacağız hem de münazara geleneğimizi devam ettireceğiz. Bana yönelteceğiniz herhangi bir soru yoksa, güzel tartışmalar yapmak ve sohbetler etmek dileğiyle panelimizi başlatmak isterim. Sözü, moderatör arkadaşıma veriyorum.

 

KAPANIŞ

Sayın katılımcılar,

Son okulumuzun konuşmacısıyla birlikte etkinliğimiz sonuna geldik. Bu platformda hep beraber olduğumuzdan için büyük bir sevinç duyduk. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor ve münazara sevgilerinin daha da artmasını diliyoruz.

Kapanış için sözü TED Ankara Vakfı Özel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı’na bırakmadan önce süreç içinde bizden hiçbir desteğini esirgemeyen başta okul müdürümüze, (okul müdür başyardımcımıza) okul yöneticilerimize ve panelimize katılan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Kapanış konuşması için sözü TED Ankara Vakfı Özel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı’na bırakıyorum.

(…)

Zümre başkanımıza teşekkür ederiz.

Hepinize bir teşekkür ederiz, gelecek yıl görüşmek üzere…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...