Ana içeriğe atla

SINAV ORTAMINA ADAPTE OLMAK

 


 

Sınav ortamına alışmak sınav başarınızı artıracak bir kriter. Sınavın saatine alışkın olmak, sınav ortamına alışkın olmak, kıyafetlere alışkın olmak, sınav stresini önceden deneyimleyip kendinizi sakinleştirecek yöntemler bulmak… Bu uzun liste daha da devam ettirilebilir. Bunlara hazırlıklı olursanız sınav ortamına baştan adapte olursunuz ve sınav başarınızı artırabilirsiniz.

1-      Deneme sınavlarınıza sınav saatinde başlayın

Deneme çözdüğünüz zamanlarda sınav saatinde başlamayı alışkanlık hâline getirmelisiniz. Bizim dershanemiz deneme sınavlarını hep 10.15’te başlattığı için bu sürece kolayca adapte olabildik. Evde deneme çözerken de bazı sınavları sınav saatinde çözmelisiniz. Özellikle de son aya girdiğinizde bu size fayda sağlayabilir.

2-      Dışarı kıyafetleri ile deneme çözün

Özellikle de pandemi dönemine denk gelen öğrencilere tavsiye edilen bir konuydu bu. Sürekli rahat ev kıyafetlerimizle, pijamalarımızla, rahat çalışma koltuklarımızla test çözmeye alışınca o sert sıralarda ve rahatsız dışarı kıyafetleriyle test çözmekte zorlanabilirsiniz. Eğer dershaneye veya okula gitmeden kendi kendinize çalışıyorsanız dışarı kıyafetiyle çalışmanızı öneririm. Zaten dershanenizde sınavlara giriyorsanız buna pek de gerek yok. Ortama ve sınav sürecine alışmak için yapılması gereken tek şey antrenman. Kıyafet konusunda bile antrenmanlı olmak iyidir.

3-      Deneme çözerken süre tutun

Bunu bilmeyeniniz yoktur sanırım. Soru çözerken ve özellikle de deneme çözerken süre tutmak. On birinci sınıftayken ben sadece dershanenin denemelerini süre tutarak çözdüm. Evde çözdüğüm denemelerde genel konu tekrarı yapıp eksikliklerimi görmek amacıyla süre tutmadım. Ama on ikinci sınıftan itibaren tüm denemelerimde süre tutmaya başlayacağım.

4-      Çalışırken gürültülere takılmayın, aynısı sınavda da başınıza gelebilir

Gürültülü ortamlarda ders çalışmanın öneminden daha önce bahsetmiştim. Aynısı deneme çözerken de geçerli. Genelde okul ortamında girdiğiniz denemelerde herkes stresten sessizce soru çözüyor oluyor ama gerçek sınavda dışarıdan gelen sesler de sizleri rahatsız edebilir. Kafanızı dışarıdan gelen seslere takmayın, sadece sorularınıza odaklanın. Sorularınız sizin arkadaşınız ve size yardımcı olmaya çalışan kişilermiş gibi düşünün. Sizin başarılı olmanız için size kolay gelen sorular olduklarını farz edin ve “duvarınızı” örün. Sınav bitene kadar da bu duvarı sakın ama sakın yıkmayın. Gürültü ve diğerlerinin dikkat dağınıklığı sizi soru çözmekten alıkoymasın. Sadece her şey için hazırlıklı olun ve öncesinden önlemlerinizi alın.

5-      Heyecanınızı azaltın

Sınav öncesinde heyecanlanmanızın kimseye bir faydası yok. Hatta ve hatta size büyük bir zararı olur. Rakipleriniz ise bu duruma göbek atar geçer. Evet, maalesef acımasız bir ortamda yarışıyoruz. Herkes bu yarışta birbirini elemeye ve bitiş çizgisine birinci olarak ulaşmaya çalışıyor. Olabildiğince stresinizi azaltacak şeyler yapın. Gerekirse ailenizle sohbet edin, hayal kurun, sınava odaklanmaya çalışın ve heyecanı unutun gitsin… Sınav sonucunuzu gördüğünüzde sizi tatlı bir heyecan ve telaş saracak. Bu heyecan duygusunu ise bir gurur duyma ve zafer duygusu takip edecek. Şimdi heyecanlanmayan ileride heyecanlı bir hayata atılır.

6-      Deneme sınavlarına ve gerçek sınava girmeden önce dikkatinizi dağıtacak etkinliklerden kaçının

Hepimizin dikkatini dağıtacak etkinlikler farklı şeyler olabilir. Kimisi için arkadaşlarıyla buluşmak, kimisi için sosyal medyaya bakmak, kimisi için ise yeni bir diziye başlamak dikkat dağınıklığına yol açabilir. Bu liste uzatılabilir de. Kendinizi bu kadar yıldır artık tanımışsınızdır diye düşünüyorum. Kendinizi tanıdığınız kadarıyla da sınav öncesinde kendi kendinize kötülük yapmaktan kaçınmanız gerekir. Tüm bu etkinlikleri sınavdan sonraya erteleyin. Böylece sınavınız iyi geçtiği takdirde kendinize vereceğiniz bu ödüller, gözünüze olduğundan daha hoş görünecektir. Sınav öncesi birazcık daha sabredin ve dayanın. Pes etmeyen bu yarışı kazanır ve “ebedî mutluluk evresine (üniversite ve iş hayatına)” geçmeye hak kazanır.

7-      Kurşun kalemle test çözmeye kendinizi alıştırın

Matematik öğretmenimiz bize bu ilginç bilgiyi söyledi: “Hepiniz uçlu kalemle ders çalışmaya alışmışsınız. Ama sınavda ÖSYM’nin verdiği kurşun kalemler haricinde kaleminiz olmayacak. Bir an önce kurşun kaleme alışın.” dedi. Hatta sınav esnasında kalem açmakla uğraşmamak için kalemleri ortadan ikiye kırıp onların da uçlarını arkalı önlü açmamızı önerdi. Belki bu biraz çılgın bir davranış olabilir ama denemeye değer bence. Şimdiden alışkanlık ve deneyim kazanmaktan zarar gelmez. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...