Ana içeriğe atla

COĞRAFİ KEŞİFLER SONUCU ORTAYA ÇIKAN EMPERYALİZM, KAPİTALİZM VE SÖMÜRGECİLİK ALGISI

 

 [1]

        Coğrafi keşifler sonucunda ekonomik, sosyal ve siyasal yapının gelişmesiyle birlikte sömürgecilik, kapitalizm ve emperyalizm kavramları ortaya çıkmıştır. Bu üç kavram benzer anlamlara sahip olsa da tam olarak aynı anlamı ifade etmemektedirler.

Kapitalizm, ekonomik faaliyetlerin büyük bir çoğunluğunun kâr amacı güden insanlara bağlı olmasıdır. Ekonomide insanların, devletten daha fazla söz sahibi olması durumudur. Bir başka deyişle ekonomik aktivitelerin özel bir mülkiyet olarak yürütülmesidir. Tabii ki bu ekonomik faaliyetler toplum yararına olacak şekilde ayarlanmaktadır.

            Emperyalizm, yayılmacılık ve ekspansiyonizm (sınırları genişletme) demektir. Bir devletin, diğer devletleri kendi çıkarı için kullanması ve onlardan yararlanmasıdır. Bu yayılmacı ve emperyalist politikayı en çok uygulayan kişilerden biri, 1800’lerin ortalarında yaşamış olan Fransız hükümdarı Napolyon’dur.

            Emperyalizm farklı şekillerde olabilmektedir. Bir ülkenin topraklarını genişletmeye çalışması en temel türüdür. Bunun yanı sıra bir toplumun vergiye bağlanması, bir toplumun kaynaklarından yararlanılması veya kendi kültürünü o bölgeye aşılayarak o bölgede yaşayan halkı köle olarak kullanılması diğer türlerine örnek olarak verilebilir.

            Sömürgecilik ise bir devletin, kendi sınırları içinde olmayan diğer devletleri, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılmasıdır. Sömürgeci topluluklar diğer bölgelerin tüm kaynaklarını (insan ve iş gücü, toprak, maden, yetiştirilen ürünler, vb.) ele geçirmekle kalmayıp o bölgede yaşayan halkın sosyal, kültürel, dini inançlarına ve yaşayış biçimlerine ciddi baskı uygular.

            On sekizinci yüzyılın başlarında gelişen sanayi devrimiyle beraber denizaşırı ticaret ve ekonomi daha da önem kazanır. Ticaret bu kadar ön plana geçtiğinden dolayı sömürge topraklara sahip olmak ve çok fazla toprağa sahip olmak gelişmiş bir devlet için gereken koşullar olmaya başlar. Özellikle İngilizler; sömürgecilik ve sanayi devrimi konusunda kendilerini çok geliştirmişlerdir.  Avrupa’daki diğer devletler de İngiltere’yi örnek alarak hızlı bir sanayileşme sürecine girmiştir.

Osmanlı Devleti bu hızlı gelişen kapitalist ve sömürgeci dünyaya ayak uyduramamıştır. Hızla gelişen endüstri ve bilim sayesinde Avrupa, Osmanlı’yı büyük bir fark ile geçmiştir ve Osmanlı’nın ekonomisi tamamen sarsılmıştır. Bu duruma daha fazla dayanamayan Osmanlı, önce duraklama, sonra gerileme ve sonuç olarak dağılma ve yıkılış devrine girer. Osmanlı’yı yıkan en temel sebeplerden biri ekonomi; yani kapitalizm, emperyalizm ve sömürgeciliktir.

Suzan R. HOFSTEDE, 2021

KAYNAKÇA

1-      https://tr.wikipedia.org/wiki/Emperyalizm (Erişim tarihi: 27.01.2021)

2-      https://somurgecilik.nedir.org/ (Erişim tarihi: 27.01.2021)

3-      https://onedio.com/haber/kapitalizm-nedir-677216 (Erişim tarihi: 27.01.2021)

4-      https://www.nedir.org/soru/somurgecilik-osmanliyi-neden-ve-nasil-etkiledi (Erişim tarihi: 27.01.2021)

5-      https://tr.wikipedia.org/wiki/Kapitalizm (Erişim tarihi: 27.01.2021)

[1]

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.karasaban.net%2Fcagdas-emperyalizm-samir-amin%2F&psig=AOvVaw1dx4nvsJnJ9lwyfY3IEvuO&ust=1611918484257000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCOiM08S-vu4CFQAAAAAdAAAAABAD (Erişim tarihi: 27.01.2021)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...