Ana içeriğe atla

SU VARLIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI

  


GİRİŞ

Su, öteden beri çok büyük bir öneme sahiptir. Suyun varlığı hem ekosistemi hem insanoğlunu etkilemektedir. Son yıllarda su israfı ve küresel ısınma gibi sorunlardan ötürü gelecekte bizleri bir su kıtlığı beklemektedir.

Yeryüzünde toplamda 1,4 milyar km3 su bulunmaktadır. Bu kadar büyük bir miktarda suya sahip olmamıza rağmen kullanabileceğimiz su oranı gerçekten çok azdır. Bu nedenle su varlığını gelecek nesillere aktarabilmek, hatta günümüzde su için yapılacak savaşların oluşumunu önlemek için suyu tasarruflu kullanmalı ve etrafımızdaki insanları bilinçlendirmeliyiz.

1,4 milyar km3 suyun %96,5’u okyanuslardan oluşmaktadır. %2,5’u tatlı su kaynakları ve kalan %0,9’luk bölüm ise okyanus haricindeki tuzlu su kaynaklarından oluşmaktadır. Maalesef, %2,5’luk tatlı su kaynaklarının da tamamı kullanılabilir değildir.

%2,5 oranındaki tatlı suyun %68,7’si buzullarda bulunmaktadır. Günümüzde donmuş hâlde bulunan bu sular kullanılamamaktadır. Bunun yanı sıra, küresel ısınma nedeniyle buzullar eridiği zaman, az miktarda bulunan ve insanlığın çok ihtiyacı olan bu tatlı su kaynakları tuzlu sulara karışmaktadır. Bu durumdan dolayı gelecek nesilleri çok büyük bir tehlike beklemektedir. %2,5’luk tatlı suyun %30,1’i yeraltı kaynaklarından, %1,2’si ise yer üstünde bulunan tatlı sulardan oluşmaktadır.

         Ülkelerin su ihtiyacı nüfus yoğunluğuna göre değişmektedir. Dünya üzerinde nüfus yoğunluğu az olan bölgelerde büyük miktarlarda su kaynakları bulunan yerler vardır. Öte yandan, nüfusu çok yoğun olup su kaynaklarının çok az olduğu bölgeler de bulunmaktadır. Yeryüzündeki su kaynaklarının düzensiz dağılımı ileride büyük savaşlara yol açabileceğinden şimdiden su varlığımızı korumaya çalışmalıyız.

Çok önemli bir problem olan su kıtlığı; sadece ekosistemi bozarak doğaya zarar vermemekte, aynı zamanda ülkelerde sosyal ve ekonomik açıdan sorunlar yaratmaktadır. Su, ülkelerin kalkınmasına da katkı sağlamaktadır. Birçok ülkede suyun kalitesi bozulmaktadır. Bu nedenle doğal kaynaklarımızı korumalı ve su varlığının sürdürülebilir kullanımı hakkında insanları bilinçlendirmeliyiz.

Bu projede, su varlığının sürdürülebilir kullanımının ne olduğu, su varlığının sürdürülebilir kullanımı için bireylere düşen sorumlulukların neler olduğu ve hem gelişmiş hem gelişmemiş ülkelerin yaşadıkları problemler incelenecektir.

SU VARLIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI VE İNSANLARIN ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

          Kaliteli içme ve kullanma suyu, tüm insanlık için bir temel ihtiyaçtır. Son zamanlardaki en büyük sorunlardan; küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, çarpık kentleşme, ozon tabakasının incelmesi, doğal unsurların -özellikle de suyun- hızla kirletilmesi, fosil yakıtların kullanımı ve tarım için su kullanımı temiz tatlı su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olmaktadır.

           Su kaynaklarını verimli bir biçimde kullanırsak ve suyu iyi bir şekilde yönetirsek bu sorun ortadan kalkmış olacaktır. Su yönetimi; canlıların ve iş alanlarının gereksinimlerini hesaplayarak su kaynaklarını maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanmak, planlamak, suyun kalitesini korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek demektir.  Sürdürülebilir su kullanımı, su kaynaklarını hiç israf etmeden ekosistem ve çevre ile uyum içerisinde etkin bir şekilde kullanmak anlamına gelmektedir.

Su tüketiminden en iyi verimi alabilmek ve yeniden kullanılabilmesini sağlamak için su tasarrufu konusunda insanlar bilinçlendirilmeli, gereksiz su tüketiminden kaçınılmalı, su tasarrufu için planlar yapılıp uygulanmalıdır.

Su kıtlığı, tüm Dünya genelinde olan ciddi bir sorundur. Hem gelişmiş hem de gelişmemiş ülkelerde su kıtlığından dolayı pek çok problem ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar temiz suya ulaşmak herkes için büyük bir sorun olsa da gelişmiş ülkeler, gelişmemiş ülkelere göre daha iyi önlemler alıp çalışmalar yapmaktadır. Örneğin hem New York’ta hem de Hindistan’da aşırı nüfus yoğunluğundan dolayı, temiz suya erişim insanlar için çok zordur. Ancak bu iki farklı bölgede “su varlığının sürdürülebilirliği ve korunumu” ile ilgili yapılan çalışmalar ve duyarlılık farklıdır.

New York’ta görülen su kıtlığının iki temel sebebi bulunmaktadır. İlk neden kuraklıktır. İkinci sebep ise altyapı sistemlerinin yetersizliği ve düzgün bir planlama yapmadan hatalı bir biçimde inşa edilmesinden kaynaklanmaktadır. New York’ta yaşayan insanlar ellerindeki su miktarından tam olarak yararlanamadıkları için birçok problem ile karşılaşmaktadırlar. En büyük risk grubunda insanlar bulunmaktadır. İnsanlar dışında; tarım ve gıda sektörü, ekonomi, bina ve altyapı sistemleri, doğa ve çevre gibi pek çok alan olumsuz anlamda su kıtlığından etkilenmektedir.

Hindistan’da “su kıtlığı” seviyesi oldukça yüksektir. Nüfusun çok büyük bir bölümü temiz suya erişemediğinden her yıl “susuzluktan” dolayı ölümler gerçekleşmektedir. Bu durum sadece ekonomilerini olumsuz bir şekilde etkilemekle kalmayıp ciddi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Hindistan’da da New York’ta da “su varlığını korumak için projeler yürütülmektedir.

Son zamanlarda, Hindistan daha iyi su yönetimini teşvik etmek amacıyla yeraltı sularını yeniden doldurma projeleri, mikro sulama projeleri ve yasal düzenlemelerde değişiklikler üzerinde çalışmaktadır. Bu önlemlerin yanı sıra insanları bilinçlendirerek bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmaktadırlar.

New York’ta ise yeni yapılan binalarda bir proje geliştirilmektedir. Banyolar “su varlığı korumak için” özel olarak tasarlanacaktır ve bu sayede su tüketimi azaltılacaktır. Ayrıca sahip oldukları su kaynakları incelenerek korunması sağlanacaktır. Bu konu ile ilgili protokoller yayınlanıp insanlar bilinçlendirilecektir.

 


SONUÇ

             Su kaynaklarımızın hızla tükendiği bu çağda hepimizin “su varlığını korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek için” elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Öncellikle devletlerin bu konu ile ilgili çalışmalar ve planlamalar yaparak halkı bilinçlendirmelidir. Bizler de bilinçli davranarak “temiz ve içilebilir su kaynaklarını” tasarruflu bir biçimde kullanmalıyız.

Aslında “su tasarrufu”, “su varlığının sürdürülebilir kullanımı” ve “su kıtlığı” hepimizin anaokulundan ya da ilkokuldan beri öğrendiği konulardır. Hepimiz bu konu hakkında bazı bilgilere sahip olduğumuzdan bilinçli davranmamız gerekir. Ellerimizi yıkarken ya da dişlerimizi fırçalarken suyu boşa akıtmamak, hızlı bir şekilde oyalanmadan duş almak, içmediğimiz bir suyu lavaboya dökmek yerine bitkilere vermek gibi birçok örnek verilebilir.

Bunların yanı sıra; elle bulaşık yıkamak yerine bulaşık makinesinin tamamen doldurarak yıkamak, bozuk muslukları onarmak, yağmur yağdığı günlerde bahçe sulamamak ya da “hava çok sıcak” bahanesi ile yerlere boşu boşuna su akıtmamak gibi hepimizin aklına gelebilecek önlemleri uygulamalıyız.

           Su varlığını sürdürebilmek, gelecek nesillere aktarabilmek ve korumak için önlemler almalı, bu hem basit hem uygulanabilir kurallara uymalı ve çevremizdeki insanları bilinçlendirmeliyiz. Dünya üzerindeki tüm bireyler bu bilinç ile temiz ve içilebilir su varlığını korursa su kıtlığı çekmeden güzel bir hayat yaşayabiliriz.

Sonuç olarak, “su kıtlığı” Dünya genelinde yaşanan ciddi bir problemdir ve bu problemi basit yöntemler ile çözmek bizim elimizdedir. Su tasarrufu konusunda bilinçli olup belli kuralları uyguladığımız takdirde su sıkıntısı çekmeden yaşayabiliriz.

Suzan R. HOFSTEDE, 2021


KAYNAKÇA

TÜRKÇE KAYNAKLAR

1.       http://apelasyon.com/Yazi/382-surdurulebilir-yasam-icin-surdurulebilir-sulama (Erişim tarihi: 14.03.2021)

2.       http://aves.akdeniz.edu.tr/YayinGoster.aspx?ID=1065&NO=95 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

3.       https://ctue.mam.tubitak.gov.tr/tr/arastirma-alanlari/su-ve-toprak-kaynaklarinin-surdurulebilir-yonetimi (Erişim tarihi: 14.03.2021)

4.       https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/69417 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

5.       https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/592922 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

6.       https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/960817 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

7.       https://dergipark.org.tr/tr/pub/smutgd/issue/41240/453264 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

8.       https://dergipark.org.tr/en/pub/icps/issue/57241/727466 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

9.       https://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/9120.pdf (Erişim tarihi: 14.03.2021)

10.    https://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/772b3491f2260af_ek.pdf?tipi=2&turu=X&sube=16 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

11.    https://kisi.deu.edu.tr/orhan.gunduz/turkce/dersler/su_yonetimi.pdf (Erişim tarihi: 14.03.2021)

12.    http://openaccess.ogu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11684/623 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

13.    https://www.plantdergisi.com/sahar-pouya/su-kaynaklarinin-surdurulebilirligi.html (Erişim tarihi: 14.03.2021)

14.    https://www.researchgate.net/publication/329811391_2018_SURDURULEBILIR_SU_YONETIMI_VE_KENTLERIN_GELECEGI_ULUSLAR_ARASI_SULAR_KONUSUNDA_TURKIYE'NIN_YAPMIS_OLDUGU_ANLASMALARA_GENEL_BIR_BAKIS (Erişim tarihi: 14.03.2021)

15.    https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/04/SuKaynaklariYonetimi_ve_GuvenligiOzelIhtisasKomisyonuRaporu.pdf (Erişim tarihi: 14.03.2021)

16.    https://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/ayak_izinin_azaltilmasi/su/sukoruyuculugu/suvarsagelecekvar/ (Erişim tarihi: 14.03.2021)

17.    http://21inciyuzyilicinplanlama.org/wp-content/uploads/2016/08/Nilgun-Gorer-Tamer-02.06.2016.pdf (Erişim tarihi: 14.03.2021)

18.    https://blog.artemisaritim.com/dunya-genelinde-su-kaynaklarinin-durumu/#:~:text=Yery%C3%BCz%C3%BCndeki%20toplam%20su%20hacmi%201,suyu%20olarak%20bulunmaktad%C4%B1r%20%5B1%5D. (Erişim tarihi: 14.03.2021)

19.    https://www.birgun.net/haber/7-maddede-su-tasarrufu-icin-yapilmasi-gerekenler-326673 (Erişim tarihi: 14.03.2021)

 

YABANCI KAYNAKLAR

 

20.    https://www.nationalgeographic.com/science/article/partner-content-americas-looming-water-crisis (Erişim tarihi: 14.03.2021)

21.    https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-priorities/provide-food-and-water-sustainably/food-and-water-stories/solutions-address-water-scarcity-us/(Erişim tarihi: 14.03.2021)

22.    https://www.ecowatch.com/water-scarcity-solution-us-2647095534.html (Erişim tarihi: 14.03.2021)

23.    https://www.waterlogic.com/en-us/resources-blog/how-people-are-resolving-to-reduce-water-scarcity/ (Erişim tarihi: 14.03.2021)

24.    https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2019/widespread-water-shortage-likely-in-u-s-caused-by-population-growth-and-climate-change/ (Erişim tarihi: 14.03.2021)

25.    https://www.ecomena.org/egypt-water/#:~:text=Egypt%20controls%20majority%20of%20the,from%20the%20Nile%20without%20permission. (Erişim tarihi: 14.03.2021)

26.    https://www1.nyc.gov/assets/em/downloads/pdf/hazard_mitigation/nycs_risk_landscape_chapter_4.7_watershortage.pdf (Erişim tarihi: 14.03.2021)

27.    https://www.financialexpress.com/lifestyle/science/indias-water-crisis-is-there-a-solution/2089860/#:~:text=More%20than%2050%25%20of%20the,of%20access%20to%20safe%20water.&text=India%20is%20currently%20facing%20the%20biggest%20crisis%20in%20its%20history.&text=About%2082%25%20of%20rural%20households%20are%20without%20piped%20water%20supply. (Erişim tarihi: 14.03.2021)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...