Ana içeriğe atla

İŞTE ÖĞRENCİLİK: MESLEK SEÇİMİNDEKİ ZORLUK

                                                   


            Meslek seçimi çok zor bir konu. Her geçen gün farklı meslekler çıkıyor. Zevklerimiz, duyu ve düşüncelerimiz değişiyor.  Bir de sınav sistemleri değişiyor. Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

            Öncelikle kendi sevdiğiniz bir konu olmalı. Eğer fen dersini seviyorsanız hangi kategoriyi sevdiğinize göre bilim insanı ya da araştırma doktoru gibi pek çok meslek var. Matematik için ise mühendislik tarzı meslekler seçilebilir. Türkçe dersinde ise edebiyat okuyup öğretmen olunabilir ya da yazar olunabilir. Sosyal için de buna benzer pek çok meslek bulunabilir.  Sevdiğiniz konu sizi hayatta başarıya ulaştıracaktır.

            Farklı meslekleri de araştırın. İlginizi çeken meslekler sizi başarılı bir birey yapacaktır. Sizin bilmediğiniz çok değişik meslekler olabilir. Bu çoğu insanın bilmediği meslekleri seçerseniz çok ünlü olabilirsiniz. Ya da daha fazla yapacak konu çıkabilir. Bu sayede kazancınızı da arttırmış olursunuz. Bu sizin için bir fırsat olabilir.

            Hobilerinizi bırakmayın. Hobiniz varsa mesleğinizi seçtikten sonra da devam edin. Örnek vermek gerekirse resim ile uğraşıyorsanız resim çizmeye devam edin. Belki ileride bir sergi açarsınız. Yazı yazmayı seviyorsanız devam edin. Sonradan kitaplar çıkarabilirsiniz. Sporla uğraşıyorsanız spor salonu, hatta mesleğinizle alâkalı bir şeyler de düşünebilirsiniz.

            Önceden seçmeyi düşündüğünüz meslekler hakkında araştırma yapın. Hatta öğretmenizle konuşursanız, herkesin ailesinde farklı meslekler yapanlar olabilir. Bu şekilde seminerler hazırlanır ve o seminerler sayesinde meslekler hakkında bilgiler edinmiş olursunuz. Eğer ailenizden birinin yapacağı bir mesleği seçecekseniz, onunla bir iki günlüğüne işe gidebilirsiniz. Bu şekilde neler yapıldığını öğrenmiş olursunuz. Mesleğinizi seçerken size kolaylık sağlamış olur.

            Aynı zamanda derslerinize çalışmayı ihmal etmeyin. Eğer yüksek bir puanınız olursa istediğiniz mesleği seçme hakkı kazanmış olursunuz. Bu sayede son dakikada bile mesleğinizi daha yüksek puanlı bir meslekle değiştirebilirsiniz. Bu size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

            Bu önerilerime uyarsanız çok başarılı bireyler olacaksınız. Ama unutmayın hangi mesleği seçerseniz seçin, önemli olan mesleğinizin prestiji değil, SİZİN nasıl yaptığınızdır…           

Suzan Rojin HOFSTEDE

Aralık, 2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...