Ana içeriğe atla

PLANLI OLMAK

 


Başarılı olmanın klasikleşmiş taktiklerinden biridir planlı olmak… Planlı olmanın önemi sadece ders çalışırken değil, hayatın her alanında etkisini gösterir. Bu nedenle çocuklukta edindiğimiz bu güzel alışkanlık iş hayatımızda da hep bizlerle beraber olacak ve başarımıza başarı katacak.

Peki planlı olabilmek ve yaptığımız planları uygulayabilmek için neler yapmamız gerekir? Yaptığımız planları gerçekleştirebilmek adına altın kural “gerçekçi plan yapmak” olmalıdır. Açıkçası ben gerçekçi planlar yapma konusunda çok da başarılı değilimdir. Kendime hiçbir insan evladının yapamayacağı bir plan yapıp bu planı yetiştirme derdi ile strese girer ve kendi kendimi yıpratırım. Tabii sonuç olarak bu davranışım nedeniyle kapasitemin çok daha üstünde çalışmış olurum ama içimdeki yaşama sevinci kayboluverir veya hâlsizlikten hiçbir şey yapamayacak duruma gelirim. Bu nedenle kendimize küçük küçük görevler verip o görevleri tamamlayarak motive olabilirsiniz. Bu sayede kafanızda planladığınızdan çok daha fazla işi bitirmiş olursunuz. Kendi sınırınızı, kapasitenizi ve dinlenme zamanlarınızı göz önünde bulundurarak en verimli planları yapabilirsiniz.

Yaptığınız planlara tam olarak uyabilmek için her bir işe harcayacağınız vakitten daha uzun bir süre bırakmalısınız. Örneğin hazırladığınız bir makaleyi bir saat içerisinde bitirebileceğinizi düşünüyorsanız, strese girmemek adına planınızda onun süresini bir buçuk saat olarak belirleyin. Aynı şekilde yemek yeme, dinlenme ve uyku sürelerini de düşünerek plan yaparsanız, uykunuzdan feda etmenize gerek kalmadan planınıza sadık kalabilirsiniz.

Planlarınızı günlük veya haftalık yapabilirsiniz. Bir hafta içerisinde bitirmeniz gerekenlerin listesini çıkarıp her gün belli bir miktarını yaparak kaliteli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Eğer planlarınızı günlük yapıyorsanız gün sonuna kadar elinizdeki işlerin tamamını bitirdiğinizden emin olmalısınız.

Elbette planlarınızı uygularken maksimum iş gücünün yanı sıra maksimum verimi de sağlamalısınız. Özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin en büyük hatası gereksiz yere fazla ve boş çalışmak oluyor. Bir günde kolay, size hiçbir şey katmayan beş yüz soru çözmek veya çözdüğünüz soruları kontrol etmemektense iki yüz tane zor soru çözüp yanlışlarınızı kontrol etmeniz sizin için çok daha akıl kârı bir plan olacaktır.

Başarılı olmanın temel noktaları, planlı olmak ve planı verimli bir şekilde hayata geçirebilmektir. Başarılı bireyler olmak için hayatınızın sonuna kadar planlı olmanız ve planlarınızı büyük ölçüde uygulayabilmeniz gerekmektedir. Planlı olduğunuz takdirde, hiç kimse sizi durduramaz…


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÜNİVERSİTELİ OLARAK KENDİMİ KEŞFETMEK

    Doğan Cüceloğlu’nun “Var Mısın?" adlı eserini bir buçuk sene önce okumuştum ve çok beğenmiştim. Kitabı o zaman okuduğumda üniversite sınavına hazırlık sürecinde bana yardımcı olmuştu. Kafamda meslek seçimi ve üniversite seçimi gibi şeyleri planlamıştım ancak detayları planlamamda destek olmuştu. Kitabı şimdi de üniversiteye giden bir genç gözüyle okudum ve o anda fark etmediğim başka anlamlar gözüme çarptı. Düşüncelerimi sizlerle de paylaşmayı çok isterim. “Şimdi ve burada, bir başkasının kriterlerine göre var olmaya çabalayan bir insan mısın; yoksa kendi bilincinle oluşturduğun ölçütlere göre seçimlerini yapıp eyleme geçen biri misin?” [1] Kitabın ilk sayfalarından itibaren sık sık hayallere daldım. Kendimi sorguladım. Şu anki konumumu, hayattaki duruşumu sorguladım. Başka insanların kriterlerine göre yaşamak imkânsız. Herkesi aynı anda memnun etmek mümkün değil.   İnsanlar sürekli yorum yaparlar. Sizin kişiliğiniz hakkında, duruşunuz hakkında, başarınız h...

CRUISE MACERASI

    Şu aralar oldukça heyecanlı bir olay yaşıyorum. Annemle bir uluslararası sağlık hukuku kongresinde geldik. Peki neredeyiz şimdi? Tam olarak denizin ortasındayız. Ege denizinde. 4 Ekim Çarşamba akşamı Ankara'dan otobüsle İstanbul'a geldik. Galataport'ta biraz vakit geçirdik. Kahvaltı, gezme dolaşma, kahve içme, sohbet, biraz da ödevlerimi yapma ve ders çalışmayla geçti sabahım. Öğlen 12.00 gibi pasaport kontrollerinden geçip gemiye bindik. Cruise'a. 10 günlük bir turdayım şimdi. Denizde seyir günlerinde kongreye katılıyorum ve geminin içinde annem ve annemin arkadaşlarıyla sohbet edip geziyorum. Geminin içinde tahmin bile edemeyeceğiniz her şey var. Havuzlar, yemek yerleri, barlar, devasa bir tiyatro salonu (kongre sunumları da burada yapılıyor), bowling salonu, spor merkezleri, spa, çocuklar için oyun yerleri, sinema salonu, alışveriş yerleri hatta casino bile var! Ancak en önemli şey yok: İletişim. DÜNYA İLE BAĞLANTIMIZ KESİLDİ "Nasıl yani?" ded...

EHLİYET SINAVIM

    Lise hayatınız bitince ve on sekiz yaşınızı doldurunca gerçekten çok heyecanlı bir sürece atılıyorsunuz. Aşağı yukarı aynı zamanlarda üniversite sınavı, mezuniyet töreni, mezuniyet balosu ve araba kullanmaya başlama serüveni oluyor. Heyecanlı bir yaz tatili sizleri bekliyor. Haziran ayının sonu gibi liseden mezun olduk ve hayatımızın belirlendiği üniversite sınavından kurtulduk. Temmuzun başlarında da ehliyet kursuna başladım. Kursa başlama hikayem de hiç beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. Ehliyetimi yaz tatilinde almaya kararlıydım açıkçası. Havalar bozmadan araba kullanmaya alışmak istiyordum çünkü. Ayrıca okul zamanı sürücü kursuna gitmek istemiyordum. Hazır bolca vakit varken rahat rahat kursa gidip kullanmayı öğrenmek istiyordum. Bir gün annemle sürücü kursu aramak için oturduğumuz yere yakın olan kursları gezip bilgi aldık. Bir kursta tam bilgi alırken "Dersimiz beş dakika içinde başlayacak. İsterseniz şimdi kaydolun ya da önümüzdeki ay başlayın dediler." Böyl...